FEN ve TEKNOLOJİ KONU ANLATIMI

SABİT SÜRATLI HAREKET

Sabit Süratlı Hareket konu anlatımı içerisinde öğreneceğimiz konular ;

-Sürat nedir?

-Sürat formülleri 

-Sabit Süratlı Hareket 

-Ortalama Sürat

-Yol- Zaman Grafiği 

-Sürat-Zaman Grafiği 

-Örnek Sorular 

SABİT SÜRATLI Hareket 

-Belirli bir zamanda alınan yola sürat denir.

-Sürat =Yol /Zaman 

DİKKAT!!! Süratın birimleri yol =km zaman = saat 

Örnek : 2 saatte 60 km yol giden bir aracın süratını bulalım.

Sürat = Yol / Zaman Sürat = 60/2 = 30 km/sa 

 

Sabit Süratlı Hareket

-Bir cisim eşit zamanda eşit yol alıyorsa sabit süratlı hareket yapmıştır.

-Hareket boyunca süratında bir değişiklik olmaz.

Ortalama Sürat

-Hareketli cismin almış olduğu toplam  yolun toplam zamana bölünmesiyle ortalama sürat bulunur.

DİKKAT !!! Aynı mesafeli yolu süratı hızlı olan cisim daha çabuk tamamlar.

GRAFİKLER

Yol- Zaman Grafiği

-Hareketli bir cisim hareket süresi boyunca eşit sürelerle eşit yol alır bundan dolayı da süratı sabittir.

-Sürat hareketlinin yol-zaman grafiğinden bulunur.

-Grafikten seçilen bir noktadaki zaman ve yol eksenlerinin kesiştiği noktalar bulunur.

-Bu noktalara karşılık gelen değerler yerine yazılır ve sürat hesaplanmış olur.

Yol Zaman  Grafiği Nasıl Çizilir

-İlk olarak koordinat sistemi çizilir.

-Y eksenine (dikey) alınan yol  yazılır.

-X eksenine ise (yatay) geçen süre yazılır.

-Tablodaki verileri grafiğe yerleştirilir.

-Noktalar birleştirilir ve grafik oluşur.

 

YOL (m) 20 40 60 80 100
ZAMAN (s) 2 4 6 8 10

Sürat Zaman Grafiği

-Hareketli cismin hareketi süresi boyunca eşit sürede eşit yol alır bu nedenle de süratı sabittir.

-Zaman değişse bile sürat değişmez.

-Hareketli cismin sürat-zaman grafiğinden aldığı yol bulunur.

Sürat Zaman Grafiği Nasıl Çizilir

-İlk olarak koordinat sistemi çizilir.

-Y eksenine (dikey) sürat  yazılır.

-X eksenine ise (yatay) geçen süre yazılır.

-Tablodaki verileri grafiğe yerleştirilir.

-Noktalar birleştirilir ve grafik oluşur.

SÜRAT (m/s) 50 50 50 50 50
ZAMAN (s) 1 2 3 4 5

ÖRNEK SORULAR

 

1) Bir araç  saatte 60 km hızla 5 saat gitmiştir. Almış olduğu toplam yolu bulalım.

Yol= Hız xZaman formülünden buluruz.

Burada yol = 60×5 = 300 km yol almıştır.

 

2) 80 km hızla giden bir araç 4 saat sonra kaç km yol alır ?

Yol= Hız xZaman Yol = 80 x 4 = 320 km yol alır.

 

3) Bir araç 4 saatte 500 km yol alması için süratı ne olmalıdır ?

Sürat = Alınan Yol /Zaman

Sürat = 500 km / 4 saat Sürat = 125 km/saat olması gerekir.

 

4) Bir araç 55 km hızla 330 km yolu kaç saatte alır ?

Zaman = Alınan Yol /Hız

Zaman = 330 km / 55 km = 6 saatte  alır.

 

5) Ünlü atlet Hüseyin Bolt 100 m yi 10 sn de koşmaktadır. Atletin süratı nedir?

Yol =  100 m

Zaman = 10 sn

Sürat = ?

Sürat = Yol / Zaman Sürat = 100 / 10 = 10 m/s dir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir