TEST ÇÖZ TÜRKÇE

ANLATIM BİÇİMLERİ TEST 1

Sevgili öğrenciler bu yazımızda  anlatım biçimleri konu anlatımını  daha iyi anlaşılması için anlatım biçimleri test sorularını sizler için hazırladık.

Anlatım Biçimleri Test 1

Kategori : Test Toplam Soru : 10 Toplam Süre : 10 dk İçerik : Anlatım Biçimleri Test 1
Başla
Tebrikler - Anlatım Biçimleri Test 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.

ANLATIM BİÇİMLERİ TEST 

1) Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 yılında Gönen’de doğmuştur. Türk
edebiyatının önde gelen hikaye yazarlarındandır. Ayrıca Türkçülük akımının kurucularından biridir. Yazarlığının yanı sıra asker ve öğretmendir.

Bu parçadaki aşağıdaki anlatım yöntemlerinden hangisi kullanılmıştır?

A)Betimleme    B)Açıklama    C)Öyküleme    D)Tartışma

2) Köye geldiğimizde sarışın kıvırcık saçlı , mavi gözlü bir çocuk karşıladı. Önce bizden biraz çekindi ama babasının arkadaşları olduğumuzu söyleyince yüzünde gülümseme belirdi. Geldiğinizi hemen babama haber vereyim diyerek eve koşarak gitti…

Bu parçada aşağıdaki anlatım yöntemlerinden hangileri kullanılmıştır?

A)Öyküleme-Betimleme

B)Öyküleme-Tartışma

C)Öyküleme-Açıklama

D)Tartışma-Betimleme

3)Tribünlerde şiddeti engelleyemeyiz düşüncesine katılmıyorum ; çünkü maça giden insanlar biraz bilinçli davransa ortada hiçbir sorun kalmaz.

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi
kullanılmıştır?

A)Tanık Gösterme    B)Açıklama    C)Öyküleme   D)Tartışma

4) Kapıdan saçı ağarmış üstündeki kıyafetler kirden görünmez yaşlı bir adam girdi. Lokanta sahibine çok aç olduğunu ve biraz yemek vermesini rica etti. Lokantacı adama çık git dükkanımdan sana verecek yemeğim yok dükkanımı kirletme diye bağırdı. Yaşlı adam çaresiz arkasını döndü ve gitti.

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım yöntemlerinden hangisi kullanılmıştır?

A)Öyküleme    B)Tartışma   C)Açıklama    D)Tanık Gösterme

5) Herhangi bir varlığın gözümüzde canlanacak şekilde anlatılmasıdır. Sözcüklerle resim yapmaktır.

Yukarıdaki özellikleri verilen anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Öyküleme    B)Tartışma    C)Açıklama   D) Betimleme

6) Bazı kişiler tarihin anlatımla öğrenileceğini söylüyor. Peki bugüne kadar anlatıldı da çok mu öğrendik tarihimizi ? Tarih anlatılarak değil olaylar gösterilerek öğretilir. Kaliteli filmlerle, tiyatro sahnelerinde öğretilir.

Yukarıdaki özellikleri verilen anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Öyküleme    B)Tartışma    C)Alıntı yapma    D) Betimleme

7) Yazı tarihte ilk olarak Sümerliler icat etmiştir. Bu yazı sisteminde kullanılan semboller çiviye benzediği için çivi yazısı olarak adlandırılır. Sümerler günümüzden yaklaşık 5500 yıl önce çivi yazısını kullanmaya başladılar.

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi
kullanılmıştır?

A) Tartışma    B) Öyküleme   C)Açıklama   D)Betimleme

8) Uzun süren kış mevsimi nihayet bitti. Şehrin üzerindeki kapkara bulutlar gitmiş yerine masmavi gökyüzü gelmişti. Yılan gibi kıvrıla kıvrıla akan derenin suları taşmış, çoşku türküleri söyleyerek akıp gidiyordu. Ağaçlar rengarenk tomurcuk ve çiçeklere bürünmüştü…

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi
kullanılmıştır?

A)Açıklama    B)Betimleme    C)Öyküleme    D)Tartışma

9) Kimi şair ve yazarlar ,yazdığı eserleri okuyucunun anlayabilmesi için çaba harcamasını isterler. Bence bu tamamen kendini beğenmişliktir. Yazdıklarımı anlayabilmek için okur zorlanacağına, onları anlatabilmek için ben zorlanmalıyım diye düşünmeleri gerekir.

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi
kullanılmıştır?

A)Tartışma    B)Açıklama    C)Öyküleme    D) Betimleme

10)Tilki, yol başında durmuş etrafı gözetliyormuş. Karşıdan bir kurtla çoban köpeğinin yanına doğru güle oynaya geldiklerini görmüş. Kurtla köpeğe dostluklarının gerekçesini sormuş. Köpek : Dün kurt bizim koyun sürüsüne saldırdı, birkaç koyunu boğazladı ben de arkasından koştum ama yetişemedim. Daha sonra çobanda koyunları kurtaramadığım için beni bir güzel dövdü. Ben de gidip eski düşmanımla dost oldum demiş.

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi
kullanılmıştır?

A)Tartışma    B)Açıklama    C)Öyküleme   D) Betimleme

TEST CEVAPLARI : 1.B 2.A 3.D 4.A 5.D 6.B 7.C 8.B 9.A 10.C

ANLATIM BİÇİMLERİ KONU ANLATIMI İÇİN TIKLAYINIZ.

ANLATIM BİÇİMLERİ TEST SORULARINI PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

One Reply to “ANLATIM BİÇİMLERİ TEST 1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.